Полезна информация

Монолит 1994

Обработки на естествени камъни

Обработки на естествени камъни

От грубите символи, издълбани върху стените на пещерите, до полираните гранитни плотове, които блестят в новите ни кухни, естественият камък е материал, който се използва от човечеството в продължение на векове.

Всеки един вид естествен камък пристига при нас в различна обработка. За да изберете точния камък за Вас, трябва да се запознаете видовете обработки и тяхното приложение.

Повърхностната обработка е обработката, която извежда естетичните характеристики на материала. Декоративната функция, както и някои технически характеристики - например неговата устойчивост на износване и атмосферни условия или неговата хлъзгавина, са силно повлияни от приложението на даден продукт.

Видове обработки на естествени камъни

Полирани естествени камъни

Камъкът може да бъде груб, плосък, матов, гладък или полиран до висок гланц. За да се постигне това, има различни машини и техники за полиране на камъни, които могат да се използват. Това включва шлайфане, при което се шлифова грапавостта и несъвършенствата, след което изделията се полират. За много висок гланц може да се нанесе допълнително покритие, което да му придаде още блясък. Степента на полиране на естествения камък се определя от неговите минерални елементи и текстура и не всички естествени камъни могат да бъдат полирани.

Полираното покритие е доста популярно, тъй като подобрява цвета на естествените камъни - камък с полирано покритие е много гладък и отразяващ. Най-популярните приложения на полиран камък са -  вътрешна и външна облицовка на стени, вътрешна настилка, облицовка на камина, плотове за тоалетни, плотове за жилищни и търговски плотове, плотове за маси и др.

Не се препоръчва за настилка на открито, тъй като намалява устойчивостта на хлъзгане.

Шлайфани естествени камъни

Шлайфането осигурява гладко, но не лъскаво покритие - гладко матово до светло блестящо покритие на повърхността (в зависимост от камъка). Това е най-доброто за приложения с ниска поддръжка и голям трафик. Шлайфаните покрития за разлика от полираните покрития не са отразяващи, а са със сатенена гладка повърхност с малко отражение на светлината.

Това покритие често се използва на повърхности за ходене и други зони, където тежкият трафик би изхабил полираното покритие. Шлайфаните покрития се използват при вътрешни стенни покрития, настилка, плотове за маси, много леки жилищни подови настилки и др. Създаден с помощта на различни степени на абразиви при фабрични условия, шлифованият камък е най-често използваното и препоръчително вътрешно покритие на пода.

Термолющени/ горени/ естествени материали

Термолющените  (горени) покрития са едни от най-популярните покрития за външна употреба, защото проблемът е устойчивостта на хлъзгане. Произвежда се чрез прилагане на високотемпературен пламък върху повърхността на камъка, който създава термичен шок и причинява счупване на присъщите кристали, което води до дълбоко текстурирана повърхност, идеална за външни повърхности. Това покритие се използва главно върху гранит и скрива несъвършенствата на повърхността и вариациите на тоновете. В камък с жълти нюанси, тази обработка окислява компонентите на желязото и обогатява жълтото, за да го направи бледо оранжево/розово, което създава богат, драматичен ефект в първоначално тихи цветове.

Антикирани естествени камъни

Антично покритие придава на камъка остарял вид чрез възпроизвеждане на употреба и износване. Този процес се използва най-вече върху камъни от травертин и процесът се извършва по химичен или механичен метод.

Обработка Пясъкоструене

Пясъкоструйният процес е процес на прокарване на пясък през дюза под налягане, сгъстен с въздух, за да се оформи друга повърхност. Прилагайки водна струя под високо налягане, смесена с пясък, тази обработка омекотява цвета и характеристиките на оригиналния камък. Пясъкоструйното покритие създава фина текстурирана повърхност, идеална за използване в трафик.

Обработка „Бучарда“

Това покритие се създава чрез удряне на материала  с т.н инструмент „чук“ . Обработката „Бучарда“ прави равномерно разпределени вдлъбнатини с различни размери върху повърхността на естествения камък. Повърхността на камъка се изчуква до точката, в която разбива повърхността достатъчно, за да създаде дълбоки джобове и ръбове, наподобяващи естествена груба текстура. Повърхността става неплъзгаща се, идеална за външни зони с голям човекопоток.

Прецепване на камък

Обработката прецепване на камък се използва главно за облицовка. Естествената каменна текстура се показва на повърхността чрез машинно или ръчно цепене на камък. Равномерността на повърхността варира в зависимост от камъка и не всички камъни могат да бъдат получени в тази обработка.

За изберете точната за Вас обработка, консултирайте се с нашите консултанти, за да се превърне изделието Ви в истинско произведение на изкуството.

обратно към каталога

Нашият сайт използва бисквитки. Някои от тях са за правилното функциониране на системата, а други подобряват представянето на нашите услуги в сайта.