Полезна информация

Монолит 1994

Кварцит или мрамор?

Кварцит или мрамор?

Кварцитите, които предлагаме са много подходящи за осигуряване на модерна и екстравагантна визия на дома и офиса.

Мраморът, като естествен природен камък, се отличава с изключителното си разнообразие от цветове. 

Тези два камъка са най-търсените на пазара за декоративни камъни днес. Между тях има много разлики и прилики.

Мраморът е метаморфна скала, изложена на високи температури и натиск,  съставен е  от два преобладаващи минерала: доломит и калцит.

Кварцитът също е от същия вид скала като мрамора, но с малко по-различен състав – основно от  кварц, образуван от действието на топлина и натиск върху пясъчника.

Кварцитът се класифицира като силициев камък (изграден от силициев диоксид), докато мраморът е класифициран като варовик (състоящ се от калциев карбонат), въпреки че процесът на тяхното образуване е много подобен.

И двата камъка имат подобни плътни цветове. Друг аспект, който ги отлича е разнообразието на минерали в състава им, които променят цвета на фона им. Най-често срещаните цветове на мрамора са бяло, сиво, черно и зелено, докато кварцитите са предимно бели, кафяви, черни, лилави, жълти, сини и зелени.

Най екзотичните каменни материали са естествения кварцит и оникс.

В областта на минералогията за определяне твърдостта на минералите се използва скалата на Моос, разработена от немския минералог Фридрих Мос през 1812 г. и се формира от 10 минерала, класифицирани по твърдост“. Кварцитът има оценка от седем по скалата за твърдост на Моос в сравнение с оценката на мрамора -  три. Твърдият мрамор (доломит мрамор) има между шест и девет, които могат да варират в зависимост от степента на доломитния минерал, присъстващ в камъка.

обратно към каталога

Нашият сайт използва бисквитки. Някои от тях са за правилното функциониране на системата, а други подобряват представянето на нашите услуги в сайта.